Güneş Enerjisi

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretimi devlet tarafından desteklenmektedir. Özellikle güneş enerjisinden elektrik üretimi her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Güneş panelleri ya bina çatılarına döşenmekte ya da güneş tarlaları kurulmaktadır.

KKYDP programında mevcut tesislerin kendi elektrik ihtiyaçlarının en fazla % 10 fazlasını karşılayacak miktarda güneş enerjisi santrali kurulabilmektedir. Bu sebeple genellikle bu program kapsamında tesislerin çatıları güneş panellerinin yerleştirilmesi için değerlendirilmektedir.

TKDK desteği ile boş araziye satış amaçlı güneş tarlası da kurulabilmektedir.

Güneş enerjisi santrali kurulması için izlenmesi gereken yol şöyledir;

  1. Eğer boş araziye güneş enerjisi santrali kurulacaksa arazinin bulunduğu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğün’ den arazinin tarıma elverişli olmadığına dair yazı alınmalıdır.
  2. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden ÇED kapsamı dışında olduğuna dair yazı alınmalıdır.
  3. Bölgede bulunan elektrik dağıtım şirketine çağrı mektubu için müracaat edilmelidir. Çağrı mektubu, güneş enerjisi santrali kurulacak bölgeye elektrik sağlayan trafo merkezindeki kapasiteye göre alınabilmektedir. Kapasitenin dolu olması durumunda ilave kapasite açılana dek beklenebilmektedir.
  4. Çağrı mektubu alındıktan sonra kredi ya da hibe programlarına müracaat edilerek güneş enerjisi santrali kurulmaktadır.
    Kredi için TURSEFF (Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı) kullanılması firmamız tarafından tavsiye edilmektedir. TURSEFF programına Denizbank, Yapı Kredi, Türkiye İş Bankası ve Vakıfbank katılmaktadır.

TKDK hibe programı kapsamında gerçek veya tüzel kişilerin yapacağı güneş enerjisi santrali yatırımına % 65, nüfusu on binin altında olan belediyeler, il özel idareleri, köy idareleri gibi yerlerde 1,2 Milyon Avroya kadar yapacakları projelere yüzde 100 oranında hibe verilmektedir.