Kırsal Kalkınma Hibe Desteği Nedir?

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. İl Tarım Müdürlüklerinde bulunan Kırsal Kalkınma birimleri tarafından uygulamanın kontrolü gerçekleştirilmektedir. Resmi Gazetede tebliğ yayınlanarak proje başvuruları internet üzerinden kabul edilmektedir.

Kırsal Kalkınma Hibe Desteği Başvuru ve Uygulama Adımları

  1. Resmi Gazetede Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’ in yayınlaması ile başvuru süreci başlar.
  2. Tebliğ ve eklerinde belirtilen resmi evraklar hazırlanır.
  3. Yapılacak yatırım için gerekli olan inşaat ve makine ekipmanlarla ilgili teknik şartname ve keşif özetleri hazırlanır.
  4. Harcama kalemleri ile ilgili fiyat araştırması yapılarak yatırım bütçesi oluşturulur.
  5. Bakanlığın internet sitesinde bulunan KKYDP Online Başvuru butonundan Bakanlık sistemine kayıt olunur ve başvuru formu, işletme planı, bütçe tabloları, gider gerekçeleri, finansman kaynakları ve tahmini iş planı sistem üzerinde doldurulur.Sisteme başvuru sahibine ait resmi belgeler, teknik şartnameler, çizimler ve taahhütnameler pdf formatında eklenerek müracaat işlemi tamamlanır.
  6. Başvurular İl değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilir ve sınır puanı geçen projeler nihai onay için merkeze gönderilir.
  7. 81 ilden gelen sınır puanı geçen projeler Genel Müdürlük tarafından programa ayrılan bütçe doğrultusunda nihai olarak değerlendirilir ve hibe almaya hak kazan projeler Bakanlığın internet sitesinden duyurulur.
  8. Hibe almaya hak kazanan proje sahipleri uygulama esaslarında belirtilen süre içerisinde İl Müdürlüğü ile hibe sözleşmesi imzalarlar. Bu aşamada başvuru sahibinin vergi ile SGK borcunun olmaması, yatırımla ilgili ÇED gerekli değildir veya ÇED raporu almış olması ve hibeye esas proje tutarının % 10’ u tutarında kesin teminat mektubu vermesi zorunludur.
  9. Hibe sözleşmesinin imzalamasından sonra İl Proje Yürütme Biriminin yatırım yerini kontrol etmesine müteakip ihaleye çıkılarak gerekli inşaat ve makine ekipman satın alımları gerçekleştirilir.
  10. Uygulamanın gerçekleşmesinin ardından harcamalarla ilgili fatura, yükleniciye fatura tutarının tamamının ödendiğine dair dekont, yatırımcıya ait vergi ve SGK borcu olmadığına dair yazılarla ödeme evrakları hazırlanarak hibe talep edilir.
  11. Son ödeme talebi ile birlikte yatırıma ait işyeri açma ruhsatı ve yapı kullanım izni verilmesi zorunludur.

Kırsal Kalkınma Hibe Desteği Yatırım Konuları

Bütün yatırım konuları için hibe oranı % 50’ dir. Projeler KDV hariç olarak hazırlanır ve KDV’ nin tamamını yatırımcı ödemek zorundadır.

 

YATIRIM KONUSU HİBEYE ESAS PROJE TUTARI (TL) DESTEK VERİLECEK İLLER
I) Bitkisel Ürün İşlenmesi, Paketlenmesi Ve Depolanmasına Yönelik Yatırımlar
Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama* 3.000.000 IPARD dışında kalan iller
Tohum işleme, paketleme ve depolama 3.000.000 81 İL
Diğer bitkisel ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar 1.000.000 81 İL
II) Hayvansal Ürün İşlenmesi, Paketlenmesi Ve Depolanmasına Yönelik Yatırımlar
Hayvansal ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması 3.000.000 IPARD dışında kalan iller
Ham deri işlenmesi 3.000.000 81 İL
III) Su Ürünleri Işlenmesi, Paketlenmesi Ve Depolanması 3.000.000 IPARD dışında kalan iller
IV) Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni sera 3.000.000 81 İL
V) Alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımına yönelik yeni tesisler 3.000.000 81 İL
VI) Çelik silo 1.000.000 81 İL
VII) Soğuk hava deposu 1.000.000 81 İL
VIII) Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi

ve depolanması

2.000.000 81 İL
IX) Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımlar
Büyükbaş 1.500.000 IPARD dışında kalan iller
Küçükbaş 1.000.000
Kanatlı 1.000.000
Kültür balıkçılığı 1.000.000
Kültür mantarcılığı 1.000.000